Daltonizam

Daltonizam

8% muškaraca i 0,5% žena su daltonisti (u Hrvatskoj živi oko 165.000, dok je u Zapadnoj Europi, SAD-u i Japanu ukupno 32,6 milijuna daltonista).

Za njih je rad u oko 150 zanimanja onemogućen i praktično trpe na svim područjima života. Često se pojam "daltonizma" miješa s pojmom "slijep za boje". Bitna je, međutim, razlika u tome što dok u slučaju osoba s daltonizmom svi receptori funkcioniraju, kod slijepih za boje zeleni ili crveni receptor uopće ne funkcionira. Kako bismo izbjegli ovaj nedostatak, koristimo naočalne leće pokrivene sa specijalnim slojem. Uporabom korektivnih leća (za naočale) postiže se da osobe daltonisti uočavaju i one nijanse koje ranije nisu.

Kako možete doći do naočala za korekciju daltonizma?

  • Testiranje raspoznavanja boja pomoću Atlas-a, s ciljem dijagnosticiranja daltonizma (prethodno je potrebno napraviti pregled na anomaloskopu u sklopu medicine rada ili oftalmoloških klinika)
  • Istodobno ćemo isprobati u kojoj mjeri će korektivne naočale pomoći u razlikovanju boja (napominjemo da su naočalne leće izrazito obojane stoga nisu estetski lijepe)
  • Ukoliko je pacijent zadovoljan postignutim poboljšanjem, odmah može naručiti korektivne naočalne leće.

NOVA ENERGIJA VAŠEG VIDA!

Specijalistička oftalmološka poliklinika Irena Filipović-Grčić, dr.med.specijalist oftalmolog