Centar za dječju oftalmologiju i strabizam

Centar za dječju oftalmologiju i strabizam

Zašto je redovita provjera vida tako važna?

Vidni sustav nije u potpunosti formiran u dojenčadi i male djece, a jednako dobar vid iz oba oka je potreban za razvoj vidnog centra u mozgu. Dobar vid je ključan za fizički razvoj djeteta, uspjeh u školi i ukupnu dobrobit. Ako kod djece oči ne mogu slati jasne slike u mozak, njihov vid može postati ograničen na način da se ne može ispraviti kasnije u životu. Ali, ako se otkriju problemi rano, obično je moguće da ih se liječi učinkovito.

Kada i kako treba učiniti provjeru vida?

Bitno je provjeriti vid kod rođenja i ponovno tijekom djetinjstva, predškolske i školske dobi. Provjeru vida može obavljati i pedijatar, obiteljski liječnik i naravno oftalmolog. Također se često radi i u školama, te ukoliko dijete ide na neke vanškolske aktivnosti poput sporta, plesa ili nekog drugog hobija.

Američka akademija za oftalmologiju i Američko udruženje za dječju oftalmologiju i strabizam preporučuje slijedeće provjere vida: Pri rođenju: Oftalmolog , pedijatar, obiteljski liječnik ili neki drugi osposobljeni zdravstveni radnik treba ispitati vid novorođenčadi i ustanoviti da li postoji crveni refleks (osnovni pokazatelj da su oči normalne). Sveobuhvatni pregled očiju treba obaviti ukoliko je dijete prerano rođeno ili s visokim rizikom za zdravstvene probleme, ako ima znakove abnormalnosti, ili ima obiteljsku povijest ozbiljnih vidnih poremećaja u djetinjstvu. Dojenačka dob: Druga provjera treba biti učinjena od strane oftalmologa, pedijatra ili obiteljskog liječnika od šest mjeseci do prvog rođendana. U dobi od treće godine vid bi trebao procijeniti oftalmolog. Vidnu oštrinu treba testirati čim je dijete dovoljno staro da surađuje. Photoscreening je još jedan način da se provjeri oštrina vida koji ne zahtijeva surađivanje malog djeteta. Bilo koji oblik testiranja će utvrditi je li dijete može fokusirati normalno na daleko, blizu ili na srednje udaljenosti. Većina djece su pomalo dalekovidna, ali također mogu jasno vidjeti i na drugim udaljenostima. Većina djece neće zahtijevati naočale ili drugu korekciju vida. Ako se pri početnoj provjeri vida nađu pogrešno postavljene oči (strabizam), "lijene oči" (ambliopija), refraktivne greške ( kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam ) ili neki drugi problemi sa fokusiranjem, dijete treba imati cjeloviti pregled od strane specijaliste oftalmologa. Važno je za početak provesti liječenje u najkraćem mogućem roku kako bi se osigurala uspješna korekcija i razvoj vida. 4. U školskoj dobi: Nakon dolaska u školu ili kad god postoji sumnja na problem, djecu treba pregledati oftalmolog. Kratkovidnost je najčešća pogreška vida u ovoj dobnoj skupini, a može se ispraviti s naočalama.

Koja je razlika između provjere vida i pregleda vida? Za razliku od provjere vida, sveobuhvatan pregled vida može olakšati dijagnozu vizualnih problema. To uključuje korištenje kapi za oči za proširenje zjenica što omogućuje temeljitije pretrage o ukupnom zdravlju oka i vidnog sustava. Američka akademija za oftalmologiju savjetuje roditelje da naprave sveobuhvatan pregled vida, ako:

NOVA ENERGIJA VAŠEG VIDA!

Specijalistička oftalmološka poliklinika Irena Filipović-Grčić, dr.med.specijalist oftalmolog