OPTIČKA KOHERENTNA TOMOGRAFIJA (OCT)

OPTIČKA KOHERENTNA TOMOGRAFIJA (OCT)

Optička koherentna tomografija (OCT) je neinvazivni dijagnostički postupak koji se koristi za snimanje u prvom redu mrežnice, vidnog živca ali i svih ostalih struktura oka.

Optička koherentna tomografija (OCT) je neinvazivni dijagnostički postupak koji se koristi za snimanje u prvom redu mrežnice, vidnog živca ali i svih ostalih struktura oka. To je tehnologija budućnosti koja značajno poboljšava skrb za pacijenta. Ona ima sposobnost otkrivanja problema u oku prije bilo kakvih simptoma prisutnih u pacijenta. Kod OCT-a, vidimo presjek ili 3D sliku mrežnice i otkrivamo rano pojavljivanje različitih stanja i bolesti oka poput makularne degeneracije, glaukoma i dijabetičke retinopatije (tri najpopularnije bolesti za koje se zna da uzrokuju sljepoću ).

OCT omogućuje otkrivanje i drugih bolesti kao što su rupture makule, hipertenzivna retinopatija, pa čak i oštećenja optičkog živca. Korištenje OCT-a omogućuje rano liječenje u bolesnika i dramatično poboljšava uspjeh ovih tretmana, posebno u bolestima kao što su vlažna makularna degeneracija koja napreduje jako brzo i vodi ka gubitku vida.

OCT je postao standard za procjenu i liječenje većine mrežničnih bolesti, sličan je CT-u koji se koristi za sliku unutarnjih organa ali je bez zračenja. OCT koristi snop svjetlosti za brzo skeniranje oka i predstavlja sliku slojeva tkiva unutar retine. Ti se slojevi mogu razlikovati i OCT mjeri njihovu debljinu. Uspoređujući debljinu slojeva izmjerenih OCT skenom prema normalnoj debljini zdravih mrežničnih slojeva, možemo odrediti koja bolest u mrežnici postoji, čak i prije nego što je pacijent svjestan bilo kakvih problema.

U našoj ordinaciji raspolažemo sa najmodernijim SOCT Copernicus REVO koji ispunjava sve zahtjeve u svakodnevnoj praksi. OCT nikad nije bio jednostavniji. Sve što treba učiniti je pozicionirati pacijenta ispred uređaja da bismo započeli pretragu. Uređaj će samostalno obaviti pregled. Pretraga je popuno bezbolna i neinvazivna za pacijenta.

Novi model REVO s brzinom skeniranja od 80 000 A-skan / sec smanjuje vrijeme skeniranja i donosi prednosti za kliničare i pacijente smanjenjem pogrešaka često uzrokovanih nenamjernim pokretima očiju. Spektrometar visoke osjetljivosti omogućuje vizualizaciju najsitnijih detalja.

MREŽNICA Softver automatski prepoznaje 8 slojeva retine. Na osnovu toga može se postaviti dijagnoza i pratiti promjena u stanju retine pacijenta.

OCT ANGIOGRAFIJA Ovaj modul omogućuje vizualizaciju mrežnične mikrovaskulature. Angiografija SOCT je neinvazivna tehnika bez kontrasta, pružajući 3D sliku cirkulacije mrežnice.

GLAUKOM SOCT posjeduje sveobuhvatne alate za analizu glaukoma. Mjerimo debljinu živčanih vlakana vidnog živca i eventualnu asimetriju.

PREDNJI SEGMENT SOCT omogućuje pregled prednjeg segmenta oka bez dodatnih leća.

BIOMETRIJA B-OCT ™ inovativna je metoda korištenja stražnjeg OCT uređaja za mjerenje okularne strukture duž očne osi. OCT biometrija pruža set biometrijskih parametara: Duljina aksijalne duljine AL , Debljina središnjeg kornea CCT , Debljina prednje dna ACD , Debljina leće LT .

PRAĆENJE BOLESTI I USPOREDBA NALAZA Visoka gustoća standardnog 3D skeniranja omogućuje precizno praćenje napretka bolesti. Možemo analizirati promjene morfologije, progresije bolesti i procijenti njihovo napredovanje.

NOVA ENERGIJA VAŠEG VIDA!

Specijalistička oftalmološka poliklinika Irena Filipović-Grčić, dr.med.specijalist oftalmolog