Operacija halaciona – ječmenca

Operacija halaciona - ječmenca

Vanjski ječmenac ili hordeolum je infekcija Zeissovih lojnih žlijezda u podnožju trepavica ili infekcija Mollovih apokrinih znojnih žlijezda.

Vanjski oblik ječmenca je na vanjskoj površini vjeđe, može se manifestirati u obliku crvenih kvržica.

Unutarnji ječmenac je infekcija Meibomovih lojnih žlijezda uzduž unutarnje linije kapaka. Oni također mogu uzrokovati crvene kvrge ispod vjeđe sa generaliziranim crvenilom i oticanjem vidljivim samo s vanjske strane.

Ječmenac odlikuje akutni početak i obično je kratkotrajan i ukoliko pređe u kroničnu fazu tada ga nazivamo halacion kojeg treba operativno ukloniti.

Komplikacije neoperiranih ječmenaca su progresija u halacion koji uzrokuje kozmetički deformitet, iritacije rožnice, prekid rasta trepavica, deformacija vjeđe ili fistule. Ječmenci koji su preveliki mogu ometati vid.

Celulitis je još jedna od komplikacija ječmenca a označava generaliziranu infekciju kapaka. Progresija ječmenca u sistemsku infekciju je izuzetno rijetka i svega je nekoliko takvih slučajeva zabilježeno.

Uz odgovarajući tretman ječmenci imaju tendenciju da brzo zacijele i bez komplikacija.

Zahvat izvodimo rutinski i potpuno je bezbolan. Slijedeći dan pacijent dolazi na kontrolni pregled i može se odmah vratiti svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima.

NOVA ENERGIJA VAŠEG VIDA!

Specijalistička oftalmološka poliklinika Irena Filipović-Grčić, dr.med.specijalist oftalmolog